Myötätuntoa ja tervettä itsearvostusta voi opettaa lapsille ja nuorille

child-872057_1920

 

Oletko koskaan seurannut sosiaalista mediaa katsellen uteliaana mistä lapset ja nuoret saavat siellä kiitosta ja mitä heissä ihaillaan? Paljon on viestintää saavutuksista koulussa ja harrastuksissa, sijoittumisesta monenlaisessa kilpailemisessa. Tämä on tietysti yhteiskuntamme normien mukaista, vertaillaan paljon muihin ja hehkutetaan hetkiä kun häviäjä on joku toinen. Tätä opetamme hyvin ja paljon. Onko myös niin, että tätä todella haluamme opettaa?

Kerro, kerro kuvastin..

On kiinnostavaa katsella sitä mistä lapset ja nuoret saavat kiitosta ja tilaa virroissa. Se on opettavainen peili johon me aikuiset voimme vilkaista. Kuvastimeen voi heittää kysymyksiä. Viestimmekö aikuisina oleellisimpien arvojemme mukaisesti? Onko tämä se mitä lapsi tarvitsee kehityksensä tueksi? Onko tämä sitä mitä haluamme opettaa ja mallittaa?

Minulle psykologina nämä kysymykset kietoutuvat toiseen ajassamme ja yhteiskunnassamme hyvin yleiseen tavoitteeseen, hyvän itsetunnon tavoitteluun. Usein itsetuntoa nostetaan kilpailuhengessä, vertailun kautta. Hyvä itsetunto on tärkeä. Sen hakeminen vertailun kautta voi kuitenkin olla ongelmallista, koska vertailuun perustuva itsetunto häilyy hetkestä toiseen kulloisenkin suoriutumisen mukaan. Kun pärjää yhtä hyvin tai paremmin kuin muut, itsetunto nousee ja kun pärjää mielestään huonommin, itsetunto laskee. Tästä käsin voi olla myös vaikea aidosti toivoa muille menestystä. Pahimmillaan voi syntyä tarve polkea muita jotta oma arvo ei laske.

On virrassa paljon muutakin kuin kilpailua ja vertailua, paljon hyvää jolle rakentaa pysyvämmän itsearvostuksen pohjaa . On kuva joissa pieni poika auttaa isoäitiä kauppakassin kanssa, tarina jossa nuori tekee vapaaehtoistyötä eläinten parissa ja video jossa lapsi halaa itkevää sisarusta. Se mitä arvostamme, mistä kiihdymme, innostumme, mistä puhumme, välittyy lapsillemme. Myös se mistä emme puhu, mille hymähdämme, mikä saa kasvomme loistamaan, mille annamme aikaamme, minkä postaamme somessa. Myötätunto sekä itseä laajempi vastuu ja huolenpito muista tuntuvat tässä ajassa erityisen tärkeiltä. Yleiseen ihmisarvoon perustuva itsearvostus edesauttaa tätä huomattavasti enemmän kuin kilpailuhenkinen vertailu. Ohessa on viisi vinkkiä siihen kuinka opettaa lapsille myötätuntoa ja tervettä itsearvostusta.

 

5 vinkkiä myötätunnon opettamiseen lapselle ja nuorelle

  1. Näe ne hetket kun lapsi toimii myötätunnosta. Myötäelä ja viesti hyväksyntää. Iloitse.
  2. Huomaa hetket kun itse koet myötätuntoa ja toimit siitä käsin. Sanoita lapsellesi kokemustasi ääneen. Se on arvokas.
  3. Havaitse myötätuntoiset eleet, teot, motiivit ympärilläsi, myös vieraissa ihmisissä. Jaa havaintosi lapsen kanssa. Arvosta ääneen.
  4. Kun lapsella on hankala hetki, huomaa, että näin on. Ole myötätuntoisesti läsnä. Tunkeilematta, lapsen rajoja ja toiveita kunnioittaen, ole hänen käytettävissään. Anna hänen tuntea sitä mitä hän tuntee. Kiinnostu. Arvosta kaikkia tunteita.
  5. Kun itselläsi on vaikea hetki, anna itsemyötätunnon ohjata sanojasi ja tekojasi. Ota itsemyötätuntotauko, sano ehkäpä ääneen itsellesi se lohduttava, rohkaiseva, tai rakastava sana joka sinun tarvitsee kuulla. Pidä huolta itsestäsi kuten toivot lapsesi pitävän huolta itsestään koko loppu elämänsä ajan.

 

Vastaa