Myötäilo elävöittää

little-girl-running-795505_1920.jpg

Muistatko sellaisen hetken kun olet pursunut intoa oivaltaessasi jotakin oleellista tai ollut pakahtua riemuun uudesta ideasta? Onko joskus käynyt niin, että olet jakanut innostuksesi ja ystävä tai työkaveri on tarttunut hetkeen suurella ilolla, myötäinnolla ja kannustuksella? Tämänlainen myötäelävä ilo elävöittää. Se ravitsee.

Olet ehkä joskus elänyt myös tilanteen jossa kerrot hehkuvalla inspiraatiolla sinulle tärkeästä asiasta ja kuulija onkin keskeyttänyt sinut? Ehkä kertoakseenkin omista asioistaan? Tai kommentoidakseen: ”niin minäkin mietin jo 5 vuotta sitten”, ”joo, ihan hyvä, mutta…”  tai ”kyllä minäkin silloin nuorena luulin”? Kenties iloasi on ollut vastaanottamassa eleettömät kasvot tai epäuskottava tekohymy? Poks.. Tällaisissa tilanteissa voi melkein kuulla kuinka innostuneisuuden kupla tulee puhkaistuksi, hetken suhisee ja innon roihu sammuu.

Tämänkaltaiset arjen tilanteet ovat merkityksellisiä. Hyvinvointiimme vaikuttaa kuinka kohtaamme itsemme ja toisemme silloin kun on hankalaa, mutta myös taito myötäiloon ja myötäinnostukseen. Työpaikoilla, kouluissa, harrastuksissa kuin myös ystävyyssuhteissa, parisuhteissa ja lasten kanssa innon jakaminen on parhaimmillaan keskinäisen yhteyden rakentamista.  Se on maaperän luomista luovuudelle, uskallukselle, hyvinvoinnille.

Myötäilon ja -innostuneisuuden puute sen sijaan syö motivaatiota ja johtaa pahimmillaan kokemukseen kutistumisesta. Myötäelävän ilon puutteen taustalla voi olla moninaisia muuttujia eikä tämä ole se verho, jonka taakse on välttämättä keveintä kurkistaa. Verhon rehellinen raottaminen voi tuoda päivänvaloon mm. kateutta, väsymystä, pelkoa, itsehäpeää tai esimerkiksi vaativuutta, vallanhalua, riittämättömyyden tunteita. Kurkistelu tämän verhon taakse voi tuottaa kipua, se ei luultavasti ole helppoa. Silti, se on tärkeää.

Toisten ihmisten toimintaan meillä on usein aika niukasti mahdollisuuksia suoraan vaikuttaa, mutta suhteessa itseemme tarjolla on runsauden sarvi. Voimme tietoisesti opetella tunnistamaan tunteitamme, impulssejamme, automaatioitamme sekä oppia toimimaan kannustavasti, innostavasti ja myötäinnolla. Sitä mikä luuraa verhon takana, on pideltävä suurella lämmöllä ja myötätunnolla. Muutoin voivat verhot pölyyntyä pitkään. Tämä tie ei varmasti ole kivetön, nopea ja aina helppokulkuisin. Matkanteko käy kuitenkin hiljalleen kevyemmäksi kun askeleita siivittää aito yhteys kanssakulkijoihin sekä oma ja muiden lisääntyvä jaettu ilo.

<3

 

One thought on “Myötäilo elävöittää

  1. Totta, kuinka upeaa on saada kokea myötäiloa! Sen avulla sain toteutettua haaveeni, sain voimaa innostuksen hetkellä ja sitten pärjäsinkin jo hyvin ihan itse kun vain sen hetken sain jaettua ystäväni kanssa 🙂

Vastaa