Auttaja tarvitsee myötätuntoa

Myotatunnon-valo.jpg

 

Oletko joskus käynyt lääkärissä tai hoitajalla, ollut huolissasi, ja vastassa on ollut ihminen joka välttelee katsekontaktia, on ilmeetön, komenenteleva tai kontaktissa lähinnä tietokoneen kanssa? Vuorovaikutuksen puute tai kylmyys siinä syövät pohjaa turvallisuuden tunteilta. Olo voi jäädä pelokkaaksi, ärtyneeksi tai mitätöidyksi. Meidän hoitoalalla työskentelevien tehtävä on auttaa ja hoitaa. Hyvän hoidon perusta on fyysisen ja psyykkisen turvallisuuden luominen. Siitä syntyy luottamus, tila jossa voi toipua tai kestää paremmin kipua, epävarmuutta, kuoleman pelkoa.

Auttajan ammatit vaativat suurta ammattitaitoa. Liian moni uupuu tai kuormittuu niin, että oma jaksaminen tai työkyky kärsii. Keinona selvitä, jotkut sulkevat tunteensa ja pyrkivät olemaan vähemmän empaattisia. Pahimmillaan voi olla tietoisia tai tiedostamattomia uskomuksia, että ammatillisuus tarkoittaa kylmän viileää otetta, myötunnon piilottamista tai kieltämistä. Tässä kaikessa on paljon tiedon ja osaamisen puutetta. Jokaisen auttajan on tärkeä ymmärtää mikä on turvallisuuden, yhteyden, kielellisen ja ei-kielellisen viestinnän vaikutus kehoon ja mieleen. Oleellista on myös tietää, että empatia ja myötätunto ovat eri asioita. Empatia yksin voi uuvuttaa ja polttaa loppuun, myötätunto sen sijaan auttaa kannattelemaan toisen ja omaa tuskaa kääntymättä siitä pois. Empatiauupumuksessa tarvitaan lisää myötätuntoa, ei vähemmän!

Toisinaan erittäin empaattiset ihmiset luulevat olevansa liian herkkiä. Myötätuntotutkimuksen näkökulmasta asiaa voi tarkastella aivan toisin. Herkkyys on arvokas asia! Empatia ja herkkyys vaativat kuitenkin rinnalleen taitoa pitää itsestä ja omista empaattisista reaktioista huolta. Näitä taitoja voi opetella, ne eivät ole synnynnäisiä. Niitä olisi tärkeä opettaa jo opiskeluvaiheessa.

Tarvitsemme auttajia jotka uskaltavat olla aidossa, lämpimässä ja välittävässä kontaktissa. Lääkäreitä ja hoitajia joilla on tietoa ja taitoa pitää itsestään huolta ja jotka eivät itse uuvu arvokkaassa työssään. Hädän hetkinä ansaitsemme myötätuntoisia    auttajia.

Vastaa