Sanaton myötätunto

Tedi

 

<3

Perheemme koira Tedi nukkui pois tällä viikolla. On suru.

11 vuotta saimme tuntea rakkaan karvakuonomme lempeää läsnäoloa. Niinä menetyksen, surun, suuttumuksen tai yksinäisyyden hetkinä kun on täytynyt kohdata jotain mitä mieluummin välttelisi, Tedi on ollut läsnä. Täynnä ehdotonta hyväksyntää.  Täynnä rakkautta.  Nyt kun Tedi on poissa, huomaan erityisen selvästi sen mitä merkitsee sanaton läsnäolo.

Mietin tänään kyynelteni keskellä, kuinka paljon opittavaa meillä onkaan rakkailta lemmikeiltämme. Meissä ihmisissä on valtavasti myötätuntoa jota tarjota itsellemme ja toisillemme. Lähdemmekö kuitenkin liian usein fiksaamaan ja korjaamaan toisiamme tai väkisin työntämään positiivista ajattelua sinne minne se vielä ei mahdu? Lähdemmekö neuvomaan kuuntelun sijaan? Tai täyttämään tarpeellista hiljaisuutta tarpeettomilla sanoilla?

Mietin, olisiko joskus myötätuntoisempaa jättää sanat? Ainoastaan koskettaa olkapäätä? Antaa kyynelten kertoa?  Myötätuntoisen katseen puhua? Yksinkertaisesti asettua vierellä istumaan, vain olemaan?

Myötätunto on kaunis ja voimauttava asia. Parhaimmat opettajamme ovat joskus aivan lähellä, karvapeitteeseen kääriytyneitä sanattoman myötätunnon mestareita.

One thought on “Sanaton myötätunto

 1. Koira perheessä ,on todella tärkeä
  Vasta sitten kun on menettänyt jotain itsestäänselvyyttä jokapäiväiseen elämään liityen
  Voin tuntea suurta surua menetystä ystävästäni
  Hänen olemassa olonsa on niin kokonaisvaltaista perheessä
  Tyhjyys jää ympärille suruna ja isona ikävänä
  Aina iloisena vastaanottamassa oman perheensä jäsenet
  Rakastakaamme ja kunnioittakaamme eläintä ystävämme
  Hän antaa niin paljon elämänsisältöä☺

Vastaa