Uskallanko toipua?

Karita

Joskus hyvin väsyneenä ja kuormittuneena huomaan ajattelevani: ”Tulisipa flunssa jotta saisin vain olla”. Sairastaminen on siis mielessäni riittävä ja hyväksyttävä syy pysähtyä ja levätä?

Olen myös huomannut kuinka lapset yhtä lailla kuin isot miehet toisinaan antaumuksella asettuvat potilaan rooliin hoivattavaksi kun nenä hieman vuotaa ja lämpöä on 37,5. Sairastaminen on siis hyväksyttävä syy ja toimiva keino vastaanottaa huolenpitoa?

Tarve vain olla ja halu tulla hoivatuksi ovat tärkeitä viestejä joita kannattaa kuunnella, joiden äärelle kannattaa pysähtyä. Me kaikki ihmiset tarvitsemme huolenpitoa ja lepoa. Joskus voi olla jopa niin, että jokin osa meistä pitää tiukasti kiinni oireilusta, koska tiedostamattamme haluamme pitää kiinni hyvästä ja pelkäämme menettävämme jotakin mitä kipeästi tarvitsemme.

Jos saa elää, kohtaa väistämättä joskus kärsimystä ja esimerkiksi kivun, masennuksen tai ahdistuksen kanssa on erittäin rankka elää. Ne ovat erittäin todellisia. Meissä on syvä halu toipua ja voida hyvin, mutta mitä tehdä jos toipuminen merkitseekin sitä, että joutuu palaamaan kohtuuttomiin työolosuhteisiin? Jos se merkitsee sitä, että lapset eivät enää käy kylässä tarkistamassa vointia ja juttelemassa niin usein? Että täytyy jaksaa koulussa kiusaajiaan jälleen? Että puoliso ei osallistu enää kotitöihin tai lasten kuljetuksiin? Ystävät eivät tarjoa enää myötätuntoista lämpöään? Voiko joskus olla niin, että sairastaminen suojelee joltakin vielä uhkaavammalta, pelottavammalta, sietämättömämmältä?

Sairastaminen voi toisinaan olla monimutkainen prosessi ja toipuminen vaatia rohkeutta tutkia myös mielen ja sydämen tasolla itseään. Itsensä kohtaamista helpottaa jos sen voi tehdä turvallisesti. Kyky kohdella itseänsä lempeästi lisää rohkeutta tähän ja pidemmällä aikavälillä auttaa rakentamaan sisäistä hoivajaa jonka puoleen voi aina kääntyä. Myötätuntoinen ystävä –harjoite on yksi mahdollinen askel tällä polulla.

<3

Vastaa