Ihana keho

”Älä lähde ulos katsomaan kukkia.
Ystäväni, älä vaivaudu sellaiselle retkelle.
Omassa kehossasi on kukkia.
Yhdessä kukassa on tuhat terälehteä.
Se kelpaa istumapaikaksi.
Istuessasi siinä saat katsella kauneutta kehosi sisällä
ja sen ulkopuolella, puutarhojen edessä ja niiden takana.”
Kabir
(Kirjasta Kabat-Zinn, J.: Olet jo perillä)

Ihana kehoni! Se mahdollistaa paljon. Tunnen, näen, kuulen, maistan, haistan, liikun, halaan. Se on kotini tässä elämässä. Ja silti, kuinka usein olenkaan arvostellut sitä: liian paljon sitä, liian vähän tätä, ei taivu, ei yllä, ei sitä, ei tätä…

Kun hetkeksi pysähtyy kehoonsa, huomaa pian, että siinä on huomattavan paljon enemmän sellaista mikä toimii kuin mikä ei toimi. Se yrittää parhaansa, kaiken aikaa. Suhde kehoon on tärkeä. Kun suhde on ystävällinen, on todennäköisempää, että pitää siitä sellaista huolta kuin se ansaitsee. Tulee rakkaudella ravinneeksi. Useat mindfulness-harjoitteet voivat olla keino jolla lähteä rakentamaan lempeämpää suhdetta kehoonsa. Mindfulness-joogan avulla voi mm. opetella luopumaan suorittamisesta, kehomeditaatiossa vahvistaa kykyä aistia kehoa, tunnistaa tunteita ja oppia olemaan läsnä hetkestä toiseen.

Alla olevassa kuvassa on oman Firstbeat-mittaukseni tulos. Firstbeat mittaa sykevälivaihtelua. Vihertävä alue kertoo siitä, että olen palauttavassa tilassa, parasympaattinen hermostoni on aktivoituneena. Punaisella ollessani kehoni on toiminnallisessa tilassa. Kuvasta näkyy hyvin konkreettisesti kuinka voin vaikuttaa omaan kehooni ja sen hyvinvointiin mindfulnessin avulla. Vihertävillä alueilla olen harjoittanut mindfulnessia. Kolme kertaa olen ollut istumameditaatiossa (klo. 5:30-6:00, 9:45-10:00, 11:15-11:30) ja klo. 17-17:30 olen asettunut kehomeditaatioon.

firstbeat

On voimauttavaa voida vaikuttaa omaan oloonsa ja samalla rakentaa yhä lempeämpää, uskollisempaa ja ystävällistä suhdetta ihanaan kehoonsa.

<3

Vastaa