Kosketuksesta

Kun ystäväsi itkee, on surullinen tai pettynyt, mitä teet? Ehkä annat myötätuntoisen halauksen, kosketat? Samalla kun fyysisesti kosketat, kosketat sielua. Kosketuksessa on valtavasti voimaa.

Ja kun sinä itket, olet surullinen tai pettynyt, mitä teet? Kuinka kohtaat itsesi tuona hetkenä?

Yksi helppo tapa rauhoittaa ja lohduttaa itseäsi vaikeana hetkenä, on antaa itsellesi hellä halaus tai yksinkertaisesti asettaa kätesi sydämellesi aistien käden lämmön. Saatat toimia näin luonnostaan tai se voi aluksi tuntua oudolta tai nololta. Kehosi ei kuitenkaan tiedä noloudesta mitään. Se vain vastaa fyysisen eleen lämmölle ja huolenpidolle, aivan kuten vauva vastaa äidin hellälle syleilylle.

Tutkimusten mukaan turvallisessa kosketuksessa on huomattavaa etua hyvinvoinnille. Fyysinen kosketus saa aikaan oksitosiinin erittymistä mikä rauhoittaa kehoa, tasaa ahdistavia tunteita, vähentää kipua ja tuo turvallisuutta. Oksitosiini korjaa jopa vaurioituneita soluja sydämessä.

Kosketusta voi opetella. Saatat kokea hyödylliseksi kokeilla seuraavaa harjoitusta useita kertoja päivässä vähintään viikon ajan.

 Käsi sydämellä

1forme

  • Kun huomaat olevasi stressaantunut, ota 2-3 syvää lempeää hengenvetoa.
  • Aseta kätesi hellästi sydämellesi, aistien kätesi hellän painon tunteen ja lämmön. Jos haluat, aseta molemmat kädet rinnallesi, huomaten eron yhden ja kahden käden välillä.
  • Aisti kätesi kosketus rinnallasi. Halutessasi voit tehdä pientä ympyrää kädelläsi.
  • Aisti rintakehän luonnollinen lasku ja nousu kun hengität sisään ja hengitä ulos.
  • Viivy tunteessa niin pitkään kuin haluat.

Jos käden asettaminen sydämelle tuntuu kiusalliselta, kokeile vapaasti missä kohti kehoasi hellä kosketus tuntuu aidosti rauhoittavalle. Voit esimerkiksi silitellä hellästi käsivarttasi, asettaa käden vatsan päälle tai pitää lempeästi kättä poskella.

 

Vastaa